Artikler

Dyk i spændingsniveau kan koste dyrt hos industrien

arrow_backTil oversigten

25. september 2023 | Green Power Denmark

Et lille fald i spændingen kan knap registreres med det blotte øje. Alligevel kan kortvarige strømafbrydelser i elnettet give udfordringer for industrivirksomheder med højteknologiske og automatiserede produktionsanlæg.

Spændingsdyk er nærmest en elektrisk naturlov, og dermed svære helt at undgå. I langt de fleste tilfælde vil elkunder heldigvis næppe bide mærke i de små udsving. Andre gange vil man måske kortvarigt opleve flimren – f.eks. fra en lampe eller et tv.

Men for industrikunder kan sagen være en anden. Her kan selv minimale reduktioner i spændingen få konsekvenser for produktionen, og det kan potentielt blive en bekostelig affære.

– Udsving i spændingsniveauet kan påvirke driften for industrivirksomheder. Den kan f.eks. blive kortvarigt afbrudt eller helt gå i stå, og det kan både kræve tid og ressourcer at få op at køre igen. Derfor er det vigtigt at tage sine forbehold, siger Tobias Fyllgraf, som er specialist i nettilslutning hos Green Power Denmark.

Fælles om at forebygge
Spændingsdyk opstår typisk som følge af fejl eller driftsforstyrrelser i elsystemet. Det kan være ved et lynnedslag, en graveskade eller fejl på aldrende anlæg, som sender et spændingsdyk ned gennem systemet.

– Vi undgår ikke spændingsdyk, men både Energinet og elnetselskaberne bestræber sig på at opretholde en stabil spænding og spændingskvalitet. Der udvikles løbende flere tekniske værktøjer, ligesom der kommer ny teknologi, som har til formål at forbedre den overordnede spændingskvalitet, siger Tobias Fyllgraf.

Samtidig kan virksomheder selv være med til at minimere produktionsstop og omsætningstab ved at foretage en række forebyggende tiltag.

– Industrivirksomheder med sårbart udstyr kan hjælpe både sig selv og elsystemet ved at sikre, at produktionsudstyret er robust nok til at modstå spændingsdyk. Det er vigtigt, at man er opmærksom på svage punkter, udskiftning af udstyr og andre elementer, der kan afbøde påvirkningen, siger Tobias Fyllgraf.

Anbefalingen lyder blandt andet på at sørge for, at produktionen er testet og immun over for de mest forudsigelige forstyrrelser i elnettet.

Analyser fra Green Power Denmark og Energinet peger på, at langt de fleste af de registrerede spændingsdyk ligger indenfor de officielle krav til udstyr i industrien. Kun en mindre andel er mere kritiske.

Flere artikler fra Green Power Denmark

Artikel er skrevet af:

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og fungerer som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm.

Green Power Denmark har ca. 1.500 medlemmer og repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energien.

Se profil
keyboard_arrow_up