Artikler

Måttevask: En ny filtretringsteknologi hjælper os med at spare på ressourcerne

arrow_backTil oversigten

19. juli 2023 | Elis Danmark A/S

For nogle år siden igangsatte vi i vores måttevaskeri i Karup sammen med Teknologisk Institut et projekt for at undersøge, om en ny filtreringsteknologi kunne fjerne mikroplastpartiklerne fra måttevask, før de forlod vaskeriet med spildevandet.

Efterfølgende fortsatte vi testene, sammen med samarbejdspartneren AL2-teknik, da vi også ville undersøge, om vandet var rent nok til, at det kunne recirkuleres og anvendes igen til måttevask.

Testmålinger fra Eurofins viser, at vi med en båndfiltermaskine og lidt kemi, som får de mindste partikler til at samle sig, kan fjerne 99 pct. af mikroplast og gummi og over 90 pct. af de metaller, som normalt udledes til kloakken.

I januar 2023 installerede vi båndfilterløsningen på alle Karup-vaskeriets store vaskerør.

Analyser fra opstartsfasen viser, at vaskeriet udover mikroplast-, gummi- og metalopsamlingen har reduceret vandforbruget med 61 pct. sammenlignet med samme periode 2022, fordi vandet bliver så rent, at det kan recirkulere. Samtidig er gasforbruget faldet med 31 pct., fordi vandet ikke kræver samme opvarmning, når det er recirkuleret. Derudover forventer vi en besparelse i forbruget af kemi.

Flere artikler fra Elis Danmark A/S

Artikel er skrevet af:

Elis Danmark A/S

Elis Danmark (tidl. Berendsen) tilbyder mere bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav.
CSR er en del af vores DNA og vores CO2-udledningsmål er godkendt af Science Based Targets. Vi var desuden én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev vi verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden.

Se profil
keyboard_arrow_up