Cases

Norlase benytter 3D print i deres produktion

arrow_backTil oversigten

18. juli 2023 | Prototal Damvig A/S

Norlase udvikler og fremstiller kompakte lasermoduler, som anvendes af øjenlæger world wide. Lasermodulerne LEAF og LION udgør effektive og skånsomme alternativer til risikofyldte øjenoperationsindgreb for de mange, der årligt rammes af diabetes og medfølgende synsnedsættelse.
Lasermodulerne kommer i to forskellige versi- oner. Dels er der tale om lasermodulet LION på 36x23x20 cm, og lasermodulet LEAF på 17 x 9 x 3 cm. Løsningerne anvendes af øjenlæger over hele verden som et alternativ til kirurgiske indgreb i forbindelse med øjenoperationer.

“Kan vi med 3D print og faglig stærk sparring hurtigt få afklaret om en idé er teknisk og ud- viklingsmæssig mulig, så har vi et klart forspring på markedet. Det er lykkedes, fordi Prototal- Damvig sikrer et sprintforløb, så vi hurtigt får brugerfeedback.”, sådan lyder det fra Danny Noordegraaf, danske Norlase.

Løbende tilpasninger
Virksomheden udspringer af det innovative fag- lige miljø på DTU Risø i 2014, og dermed har Norlase både dyb specialisering og en konstant innovation som kerne. Norlase er born global, har en høj eksportandel og satser på USA som sit hovedmarked.

Den målrettede og intense laserlyskilde fra Nor- lases’ løsninger forhindrer uønskede blodkar på bagsiden af det menneskelige øje i at vokse. Blodkar der ellers kan føre til blødninger i øjet, syns- nedsættelse og i sidste ende nethindeløsrivelse og blindhed.

Med det globalt voksende antal diabetespatien- ter er forøgede blodkar omkring øjet et stigende problem. Norlases innovative løsning er med til at sikre at mennesker kan beholde et intakt syn og en velfungerende hverdag uden at skulle gennem en risikofyldt øjenoperation.

Kapacitet og ekspertise
I mere end 27 år har Prototal-Damvig været førende inden for 3D print. Dermed har Proto- tal-Damvig en stor erfaringsmæssig ekspertise. Samtidig investerer virksomheden løbende i den seneste teknologi, hvilket både sikrer en høj ka- pacitet og en løsningsmæssig bredde.

På sin højautomatiserede fabrik er Prototal- Damvig i stand til at prototype- og seriefrem- stille 3D printede emner i både SLA, SLS, Po- lyJet, FDM, MJF og PUR afstøbning.

Det i sig selv giver kunder mange fordele og med tilhørende forskellige materiale-, farve- og størrelsesmæssige muligheder for at man på rekordtid kan få fremstillet skræddersyede, komplekse og robuste emner, hvis funktionalitet ofte både matcher og overgår konventionelle produkter.

Tæt sparring
Via et besøg hos Prototal-Damvig fik Norlase et indblik i hele teknologipaletten. Det sikrede et førstehåndskendskab til fordele og ulemper ved de forskellige teknologier og materialer og gjorde den efterfølgende dialog enklere.

I hverdagen skal Norlase blot maile skitserne til Prototal-Damvig, der står for rentegningen. Derefter går der ikke lang tid før Prototal-Dam- vig leverer det første bud på en velfungerende løsning.

Gevinster
Gevinster ved 3D-printsamarbejdet mellem Pro- total-Damvig og Norlase:

• Time to market skal være kort. Norlase havde brug for fast track prototypeudvikling. Det sikrede samarbejdet.

• Det præcise antal – ikke mere og ikke mindre: Via Prototal-Damvig kan Norlase få serie- produceret lige præcis den antal der er be- hov for.

• Design & funktionalitet: Norlases løsninger skal være så handy som muligt, så det er så brugervenligt og nemt for en øjenlæge at anvende i hverdagen. Der er samtidig afgø- rende at de kan fremstilles i komplekse for- mer og specielle strukturer fordi de bl.a. skal rumme kølekanaler og batterier.

• Snævre tolerancer: Hos Prototal-Damvig får Norlase sparring om, mulighederne i at ud- vikle og fremstille 3D printede løsninger, der rummer de rette dimensioner og mindste tolerancer.

Flere artikler fra Prototal Damvig A/S

Casen er skrevet af:

Prototal Damvig A/S

Prototal Damvig er Europas førende indenfor additiv fremstilling og hjælper nogle af Danmarks mest innovative startups og veletablerede brands med prototyper og serieproduktion af komponenter i polymer. Vi har mere end 25 års erfaring på området og ligger inde med en højteknologisk 3D printpark med flere teknologier, herunder SLS, SLA, SAF, FDM og PolyJet.

Som de eneste i vores branche er vi ISO-certificeret både i henhold til 9001 kvalitetsledelse og 14001 miljøledelse.

Vi er en del af den svenske koncern, Prototal Industries, og kan derfor tilbyde muligheder indenfor vakuumforming, spr

Se profil
keyboard_arrow_up