Cases

Ny danskudviklet linseteknologi leverer CO2-fri varme til fjernvarmeværker og industrien

arrow_backTil oversigten

11. september 2023 | Wexøe A/S

Det danske firma Heliac, som blev grundlagt i 2014, står bag udviklingen af en særlig linseteknologi, der koncentrerer sollys og producerer CO2-fri højtemperatur varme. Teknologien har stort potentiale og kan erstatte både fossile brændstoffer og øvrige alternativer til CO2-neutral procesvarme.

Fjernvarmeværker og industrier, som har behov for procesvarme som f.eks. fødevarer, mejerier, plast og bryggerier kan med Heliacs linseteknologi opnå en bæredygtig og CO2-fri varmeproduktion.

Heliacs nyeste anlæg ligger i Hørsholm og leverer opvarmet vand under tryk helt op til 160 gr. C til fjernvarmeværket Norfors. Vandet ledes til værket ved aftalt temperatur f.eks. 110 gr. C. Returvandet er ca. 50 gr. C og anvendes til at holde anlægget frostfrit. Systemet er uden glycol og støjer slet ikke.

Moderne og sofistikeret forstørrelsesglas
Anlægget består af 144 store paneler med hver 8 glaslinser belagt med mikrostruktureret polymer samt en 20x20 cm stor receiver (varmeveksler), hvor solens energi koncentreres op til 50 gange til et mindre punkt – ligesom vi kender det fra et forstørrelsesglas.Heliacs linseteknologi til CO2-fri opvarmning

De 144 paneler producerer 1,6 MW svarende til 1300 MWh pr år og står på et 8000 kvm stort område. Anlægget leverer til ca. 100 husstande.

Panelerne er serieforbundet i et rørsystem, hvor temperaturen gradvist hæves, efterhånden som vandet passerer receiverne. Anlægget styres af en Micro PLC ved hvert panel koblet op på et samlet netværk med 1 master PLC og tracker solens position fra solopgang til -nedgang – både horisontalt og vertikalt.

Lasse Bo Hansen, automationsingeniør hos Heliac, har stået for design og udvikling af styring til anlægget i Hørsholm, og han har gennem tiden arbejdet en del med Rockwell Automations løsninger.

Derfor kontaktede han Wexøe omkring sparring til udviklingen.

Wexøes sælger forstod præcis, hvad vi havde brug for. De var meget lydhøre og behjælpelige”, udtaler Lasse Bo Hansen, ”Jeg har aldrig før prøvet at have 144 micro plc på ét netværk op mod 1 master PLC, men Wexøe testede det hele af før levering, og det virker perfekt.

Ved hvert panel er monteret to bokse, 1 med strømforsyninger, sikringer og klemmer og 1 med micro plc og et specialdesignet kort til styring af panelet. Wexøes in-house montageafdeling har stået for samling af de 2 x 144 bokse og specialisterne hos Wexøe har stået for upload af programmet i PLC’erne samt test af hele systemet.

Vi var meget fokuseret på at vælge kvalitetsprodukter til vores projekt. Vi er absolut tilfredse med samarbejdet med Wexøe både under og efter leverancen – de har ”pareret ordre” og leveret 100% hvad de har lovet. De har ovenikøbet oprettet vores projekt i deres system, så vi fremadrettet kun behøver bestille 1 varenummer – det er bare nemt, afslutter Lasse med et smil.

Flere artikler fra Wexøe A/S

Casen er skrevet af:

Wexøe A/S

Rockwell Automations – en del af vores DNA

Industrien oplever i stigende grad lovkrav omkring energiforbrug, materialeforbrug og transport; poster som typisk er blandt de store klimasyndere i produktionsvirksomheder.

Start din digitaliseringsrejse mod en bæredygtig fremtid sammen med os
Ved at bruge data og intelligent software fra Rockwell Automations kan produktionsvirksomheder og maskinbyggerne ikke blot leve op til lovkravene, men også styrke konkurrenceevnen, bibeholde jobs på danske hænder, nyudvikle teknologier og gøre en indsats for miljøet.

I tæt samarbejde med Rockwell

Se profil
keyboard_arrow_up